Geschiedenis en achtergrond van de Finse kota
Het Sami volk woont al 4000 jaar in "Lapland", dat geen onafhankelijk land is, maar bestaat uit de meest noordelijke gebieden van Noorwegen, Zweden en Finland en noord-westelijk Rusland. De Sami leven met en van hun rendierkuddes en hebben welgeteld 400 woorden voor het rendier, verdeeld over 8 talen, die onderling in klank en woordgebruik verschillen.
Ondanks dat in de korte zomers de temperatuur aangenaam kan zijn, zijn de winters er lang en koud. Temperaturen van -30° Celsius zijn dan geen uitzondering. De Sami hebben dus goede reden om voor een warme, beschutte woning te zorgen.
Verspreid over hun grote woongebied zijn er nederzettingen ontstaan met onderkomens die de samenkomst van stammen mogelijk maakte. Deze onderkomens zijn gebouwd van het naaldhout dat er groeit en de Sami hebben de vorm van de teepee gehandhaafd. Daardoor is de typische dakvorm ontstaan, die karakteristiek is voor de kota en haar zoveel charme verleent.
In Nederland wordt de Finse kota al meer dan 19 jaar geïmporteerd en geleverd door Hako Holland uit Ruurlo. Hako onderhoudt goede contacten met de producent in Finland en heeft een perfecte reputatie. Van aankoop tot aflevering zorgt Hako voor een vakkundige begeleiding.
Lees verder.. » Assortiment Finse producten
 
Sami people and their villageDe oervorm van de Finse kota
Copyright © Hako Holland